Behandelingen

Adem- en ontspanningstherapie

De Methode Van Dixhoorn is een adem- en ontspanningstherapie die je leert om te gaan met een te hoge spanning en stress. De methode geeft inzicht in de aard en de oorzaak van de spanningsklachten. Door ademtherapie met ontspanningstherapie te combineren wordt de natuurlijke adembeweging hersteld en leer je hoe je lichamelijk en geestelijk kunt ontspannen. De Methode Van Dixhoorn legt de relatie tussen de adembeweging en de wervelkolom, waardoor de adembeweging op een natuurlijke manier wordt beïnvloed. Zelfs mensen die al benauwd worden als ze aan het ademen denken, kunnen daarom baat hebben bij een behandeling.

Waar kan de methode van Dixhoorn bij helpen?

Spanningsklachten

Bij spanningsklachten kan er sprake zijn van zowel lichamelijke als psychische problemen. De klachten ontstaan doorgaans door het opbouwen van een te hoge spanning en daardoor overbelasting (stress). Adem- en ontspanningstherapie richt zich op  het herstellen van de verstoorde balans tussen spanning en ontspanning.

Functionele problemen

Deze hebben betrekking op het lichaam, het ‘bewegingsapparaat’. Mensen die functionele klachten ondervinden ervaren vaak ongemak en pijn bij dagelijkse handelingen, bijvoorbeeld aan de rug, schouders of nek. Deze problemen kunnen chronisch zijn, waardoor iemand voor een lange periode last houdt van zijn klachten. Door de (te) hoge spanning in je lichaam te verminderen kan AOT de functionele problemen verminderen of zelfs verhelpen.

Psychische klachten

Psychische klachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals overgevoeligheid, een vervelende gebeurtenis of lange periodes van stress. Stress beïnvloedt je gevoel en je denkwijze en daarmee gedrag. Adem- en ontspanningstherapie geeft de handvatten om hier beter mee te kunnen omgaan.

Medische problemen

Mensen met een medische aandoening ervaren doorgaans meer pijn en vermoeidheid dan gezonde mensen. Daarnaast kunnen medische problemen ook leiden tot  psychische klachten. Adem- en ontspanningstherapie kan helpen om deze spanning te verminderen en bijdragen aan het verlagen van de ziektelast.

Groepslessen Adem- en Ontspanningstherapie volgens de Methode van Dixhoorn

Benieuwd of de Methode van Dixhoorn iets voor je is? Maak vrijblijvend kennis door deelname aan de groepslessen.

Herstel na Corona

Veel corona patiënten hebben het benauwd, zijn kortademig. Dat maakt je angstig. Met de Methode van Dixhoorn kan je kennis maken met een ademhalingstechniek waarbij je je hele lichaam gebruikt. Je komt erachter dat je niet alleen ademt met je buik en ribben, maar ook met je armen en benen, je hoofd, nek en schouders, onder- en bovenrug en bekken.

Veel ontspanningstechnieken proberen de ademhaling bewust te sturen, maar volgens de grondlegger van de methode, Jan van Dixhoorn, schop je dan alles juist in de war. Je gaat je zorgen maken; ‘doe ik het wel goed?’ ‘Hoort dit zo te gaan?’.

Als je leert voelen hoe de adem verloopt, kun je loslaten. Tijdens de behandeling zijn daar verschillende oefeningen voor.

Hierdoor kun je zorgeloos ademen, wat vooral voor corona patiënten belangrijk is voor een sneller herstel.

Manuele Facilitatie van de Larynx / Strottenhoofdmassage

Ontspanning specifiek gericht op rondom het keel- borstgebied. Zoals  een globusgevoel (brok in de keel), keelspanning, moeite met slikken. De spieren rondom het strottenhoofd, nek, kaak en mondbodem worden gemasseerd en gestretcht.

Craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie.
Het is een holistische behandelmethode die werkt met subtiele bewegingen en zachte aanraking. Daarbij wordt gekeken naar de gehele mens, zowel fysiek als emotioneel.  De therapie richt zich op de ontspanning van het bindweefsel, het steunweefsel van alle structuren in je lijf. Door dit weefsel te volgen kun je voelen waar storingen/spanningen zitten. Door een zachte en vriendelijke aanraking wordt contact gemaakt met de bindweefsellaag. Het lichaam wordt uitgenodigd om de spanning vrij te laten en blokkades op te heffen. Het zelfregulerend vermogen van het lichaam wordt aangemoedigd, waardoor de genezing zichzelf verder inzet.